GOOGLE TRANSLATOR

sâmbătă

Exemplificare

 

    NU am înţeles exact de ce, dar la 5 ani după ce revista şi-a încetat activitatea, lumea a devenit subit interesată de reviista CUTIA PANDOREI !!! Întrebări  de tot felul "Despre ce se scria !?!?", "Cine scria !?!?", "Câte numere au fost !?!?", "Avea site !?!?" şi alte întrebări care mai de care. Răspunsurile sunt simple, scriau beneficiarii Centrului Social Estuar Ploieşti despre trăirile, năzuinţele şi întâmplări din viaţa lor; revista apărea lunar şi site-ul oficial era acest blog. OK recunosc că nu are reputaţia şi popularitatea blogului ARTICOLE PRACTIC dar era un blog în ascensiune care vorbea despre noi cei de la Estuar Ploieşti şi asta era cel mai important aspect. Dar nevrând să mă supăr iar (doctorii mi-au recomandat să nu mă enervez), am să închei aici această postare, lăsându-vă spre exemplificare unul din numerele revistei !!!

j0183290




















CUTIA PANDOREI

decembrie 2010




























CUPRINS:

pag. 1 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ CUPRINS
pag. 2 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ EDITORIAL
pag. 3 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ INCERCARI LITERARE
pag. 4 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~CONSILIERE JURIDICA
pag.5 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ INCERCARI LITERARE
pag. 6 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ INCERCARI LITERARE
pag. 7 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ “TRADITII”
pag. 8 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ DIVERTISMENT
pag. 9 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ TENTATIVE POETICE
pag. 10 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ TENTATIVE POETICE


















Soare: EDITORIAL
 









SFARSIT de 2010 !!!
Ho ho ho !!! A sosit si luna decembrie si inevitabil finalul acestui an, prilej pentru noi toti sa facem bilanturi cu reusite si nereusite avute de-a lungul acestui an, destul de tumultos !
j0216588j0183290                                                                  







Incep si sarbatorile de iarna, motiv de bucurii pentru foarte multi dintre noi si de suparari si neajunsuri pentru altii. Toti incepem sa fim mai cuminti si mai buni in speranta ca Mos Craciun va trece si pe la noi cu un cadou oricat de mic. Colindele si clopoteii se aud peste tot, facandu-ne (zic eu) mai buni si mai atenti cu cei din jurul nostru. Tocmai de aceea in acest numar NU voi publica nicio suparare si nicio nemultumire de-a mea si/sau de-a altcuiva !!!
Le voi pastra pe toate pentru primul numar, al revistei, din anul 2011; asta in cazul care beneficiarii vor mai dori sa existe aceasta revista, pentru ca am observat ca unii s-au simtit ofensati de existenta acestei reviste si de reflectarea in paginile ei a activitatilor si a actiunilor intreprinse aici in Centrul Social Ploiesti!
Asa ca: “STAY THERE I’LL BE BACK !”
al dumneavoastra acelasi sincer Robert Codescu
Soare: INCERCARI
LITERARE

 









La Ol Li

In indepartata China, in epoca medievala, viata era tare grea. Si acum in China, viata este grea, dar pe atunci era cumplita.
Ca sa traiasca macar copiii lor mai usurel, niste bieti tarani si-au dat copilul, pe La Ol Li, la scoala. Dar ca sa inveti era la fel de greu. De aceea La Ol Li fugea de la scoala si statea pitit pe camp.
Intr-o zi mama lui a dat de el si la intrebat de ce nu este la scoala. Acesta ia raspuns ca este tare greu la scoala si el nu poatte sa invete sa scrie sis a socoteasca. Mama acestuia a vazut o furnicuta, care se trudea sa duca un bob de grau la musuroi. A aratat-o baiatului si i-a spus:
“O vezi cat e de mica ?
  Ea un sac de grau ridica
  Duce-un bob la musuroi
  Si se-ntoarce inapoi.”
Ea nu se mai vaita. De a doua zi La Ol Li s-a dus la scoala si-a dat silinta, a invatat zi de zi mai bine si in cele din urma a ajuns un mare invatat din China medievala.
Si-am incalecat pe-un iepure schiop si v-am spus si astazi tot.








de Petre Toma






Soare: CONSILIERE
JURIDICA


Soare: INCERCARI
LITERARE

 




Satul cu un batran

Se spune ca de mult de mult, tare de mult, pe cand puricii isi agatau greutati de 99 de ocale si sareau pana in slava cerului, un imparat hain a cucerit o tara mai mica, vecina cu a lui si apoi a dat porunca sa fie ucisi toti batranii din tara.
Un fiu isi iubea tare mult tatal si l-a inchis intr-un beci, ca sa il ingrijeasca, fara sa stie nimeni.
Intr-o buna zi au sosit slujbasi de la imparatie si au spus ca imparatul a dat ordin sa fie facuta funie din cel mai fin nisip. Daca nu toata suflarea, tarisoarei invinse, va fi decapitate. Fiul batranului era mereu suparat, caci daca era decapitat el, murea si tatal sau. Cand tatal sau l-a intrebat, de ce este de la o vreme mahnit, acesta i-a spus ce doreste imparatul.
Batranul s-a gandit si l-a invatat pe fiu asa:
_ Spune slujbasilor sa inceapa ei funia ca sa aveti ca model, apoi o terminate voi.
 Cand au auzit aceasta, slujbasii l-au informat pe imparat. Atunci imparatul a spus: _ Tara aceasta mai are cel putin un batran.
De atunci se spune : “Cine n-are batrani sa-si caute, iar cine are sa-i pretuiasca si sa le traiasca!”

Si-am incalecat pe-un fus, asta-i tot ce am de spus.
de Petre Toma
Ferma lui nea Alecu

Cand i s-a luat pamantul nea Alecu a trebuit sa intre in C.A.P. (Cooperativa Agricola de Productie). Aici munceau aproape degeaba, mult mai rau decat robii, carora li se dadea mancare si adapost. Taranii CAP, dup ace beau o moaca de tuica, la crasma lui nea Gheorghe Cuculeanu cantau sa le mai treaca naduful:

i-auzi braul, braul, braul
CAP-ul ne-a luat graul
Ias-ul paiele
Si-am ramas cu zoaiele.

Cand statul a terminat revolutia socialista in agricultura, transformand taranul roman in rob sau navetist, s-a gandit ca este mai bine ca taranul CAP-ist, sau navetist sa cumpere e la Cooperativa mestesugareasca, produse necesare in gospodaria taraneasca, cu produse agricole.
Astfel se incerca intarirea aliantei intre clasa proletara si taranimea de buna-voie cooperatista. Trebuia sa dai oua, lapte, carne de pasare, de porc, de vital, de vaca, miere, etc. la cooperative, pt. a putea lua: gaz pt. lampa, fitil, chibrituri, sare, soda de rufe, etc.
Nici aici taranii nu au fost lipsiti de inspiratie si au compus:
Soare: INCERCARI
LITERARE

“Te-njur gaina
Ca mi-ai dat
Din ou lumina”
Asta insemna ca fara oul de la gaina, taranul pasnic CAP-ist, nu putea sa cumpere gaz pt. lampa si statea pe intuneric.
Cand nu a mai putut trai din plata zilei de munca la CAP (max 25 lei prin anii 1966), nea Alecu a devenit navetist, adica dormea in casuta lui de la tara si muncea in fabricile de la oras, construind societatea socialistamultilateral dezvoltate.
Dar nici aici nu era echitate si nea Alecu a inceput sa scrie manifeste:
“Nici munca
Fara paine
Nici paine
Fara munca.”

Era prea de tot si a fost arestat si condamnat fara a fi judecat, la ani grei de inchisoare la Balta Alba, ca cei mai periculosi talhari. A fost categorisit ca dusman al poporului.
Dupa ce s-a schimbat Cortina de Fier si a inceput construirea socialismului cu chip umanitar s s-a infiripat o democratie noua originala. Nea Alecu a fost eliberat si i s-a dat pamantul inapoi (o parloaga secatuita de cate ingrasaminte chimice se folosise in timpul regimului communist) si ceva bani ca persoana persecutata de vechiul regim, nea Alecu a devenit fermier. Acum taranii carcotasi, hazlii s.a.m.d. ii canta:
“nea alecu, nea Alecu
Tunde oaia si berbecul
Si bebecul tot zicea:
Nu mai tunde oaia mea !
Hei, iu-u-iu-u
Hei iu-a-ia
Hei iu-u-iu-u
Hei iu-a-ia
Si berbecul furios
Da cu coarnele-n cocos.
Si cocosul fara vina
Rupe creasta la gaina
Si gaina fara creasta
Sparge oul la fereastra.
Nea Alecu suparat
Toata ziua n-a mancat
Sare cioara din gutui
Tocmai in caciula lui !”

Petre Toma




Soare: “TRADITII”
 








Si-am plecat sa colindam !!!

PC150021.JPGCa in fiecare luna decembrie (de cand sunt eu la Estuar) si anul acesta am fost invitati de doamna doctor Raducanu s-o colindam.
PC150024.JPG
De data asta a fost mai special, fiindca Georgel fiind ocupat cu munca am fost cel insarcinat cu editarea “playlistului” si cooptarea coristilor (colidatorilor) si a fost ceva mai solicitantca in anii precedenti cand aceasta misiune era impartita la mai multi. In orice caz la repetitii a ajuns si Georgel asa ca mai ramanea sa colindam.
Pe 16 decembrie 2010 (intr-o joi) ne-am prezentat cei mai “colindatori” dintre estuarieni, adica: eu, Georgel, Cezarina, Raluca Stanciu, Silvia, Nadia, Cristi (Moldoveanu), Petre Negura, Catalin “Guta” si subsemnatul la etajul 1 al Policlinicii Cina s-o colindam pe doamna doctor. Inaintea noastra a intrat un preot (Petrica stie cine si care era!) care a sfintit cabinetul doamnei doctor cu dascalul … adus de noi adica Petre Negura.
Dupa aceea am intrat noi cu repertoriul nostru de colinde si-am colindat-o pe doamna doctor care bucuroasa ne-a impartit portocale, mere, nuci, covrigi, bomboane si dulciuri. Dupa care ne-am luat la revedere si-am plecat fiecare spre casele noastre. Pot sa va mai informez ca a fost SINGURA data in 2010 cand am absentat nemotivat de la scoala postliceala !!! Dar vorba aia a fost pentru doamna doctor Raducanu nu pentru oricine.

de Robert Codescu




Soare: DIVERTISMENT
 





Mos Craciun se plange unui coleg de breasla:
-Sacii cu cadouri se fac din ce in ce mai grei. Daca merge mai departe tot asa nu o sa le poata cara nici un Mos!
-Ai dreptate prietene. De asta mi-am dat seama demult. Si eu nu mai duc decat cadouri in bani sau cecuri...



C:\Users\Administrator.LASTXP\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.IE5\QW409FDX\MC900440307[1].jpg
-Ce cadou vrei sa-i faci sotiei tale de Mos Nicolae?
-Toata dragostea mea!
-Dar asta-i curata risipa. De Craciun ce o sa-i mai dai?





Un baietel ii scrie Mosului:
- Draga Mos Craciun, trimite-mi un fratior!
Mosul citeste scrisoarea si raspunde:
- Trimite-mi-o pe mama ta!
C:\Users\Administrator.LASTXP\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.IE5\ZVQ361D1\MC900433822[1].png
De ce e Mos Craciun mereu fericit?
Pentru ca stie prea bine unde stau fetitele rele..
Moş Crăciun vine la copiii din Somalia:
 - De ce sunteţi aşa de slabi, dragii Moşului ?
 
- Păi dacă nu mâncăm...
 - Ei, cine nu mănâncă nu primeşte cadouri!


La şcoală, fiecare se laudă cu ce i-a adus Moş Crăciun.
- Mie mi-a adus o pereche de ghete, spune Bulişor.
- Ce surpriză, zice Trulişor.
- N-a fost nicio surpriză, zice Bulişor. Le-a purtat fratele meu anul trecut







Soare: TENTATIVE
POETICE
 



IARNA


Răşina unei crengi de brad

Înmiresmează încăperea,
Pendula toacă, clipe rar,
Legănând tăcerea.
Afară ninge dezmăţat
Şi se alintă vântul
Zăpadă-i până la infinit
Acoperind pământul
Cezarina Elena Boghina

C:\Users\Administrator.LASTXP\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.IE5\ZVQ361D1\MC900183262[1].wmf

IERNII


Iarnă, tu să-ţi pleci genunchii,
Peste ste să-ţi pleci obrazul
Iar pe umerii-nserării
Să-ţi aşezi uşor halatul.

Povesti-va iarăşi luna
Câte-n lume, câte-n ster
Ni s-ar stinge atunci durerea
Scrisă sufletelor noastre.

S-ar trezi apoi pământul
Mai curat, mai plin de pace
Şi-ntre tainele naturii
Nu vom fi lipsiţi de şanse!
Cezarina Elena Boghina





ROATA


Cine-i ?

Unul care spune adevărul.
Dar adevărul supără.
Depinde.
De cine depinde?
De cel care-ascultă.
Cezarina Elena Boghina

PROPUNERI


Haideţi să culegem stele,
S-alergăm printre nori,
Să fugim de amăgele
Şi să ne visăm cocori!

Haideţi să-nălţăm şi case
Drum să luăm Calea Lactee
Şi când nu vor mai fi astre
Să fim noi la fel ca ele!

Haideţi să mai fim copii
Cu ochi mari şi mâini curate
Să alegem noi o zi
Să ne pierdem de păcate!

Iar când moartea va veni
Să ne biruie cu somnul
Noi să fim toţi pregătiţi
Să o ducem cu covorul!

Cezarina Elena Boghina






Soare: TENTATIVE
POETICE
 

 


NEBUNUL ŞI LUMEA


Palmă ce urca la stele

Gând frumos şi inelat
Mâini de paie, daravele,
La picioare, un pătrat.
Cezarina Elena Boghina

PRETENŢII


De ce naiba încercaţi,
De “bine” să mă-nvăţaţi
Când nici voi măcar,
De asta n-aveţi habar!

Veniţi la mine cu pretenţii,
Cum c-aveţi bune intenţii,
Când de fapt, în realitate,
Le vreţi pentru voi pe toate.

Toţi mă vreţi mai altruist,
Dar eu sunt non-conformist
Voi vreţi să mă daţi model,
Însă eu sunt puţin rebel!

Unii-mi spuneţi să m-apuc,
Să fac mobilă din nuc,
Aş putea să-mi fac de cap
Că nu ştiţi ce-i un dulap.

Vreţi expert în mobilier,
Luaţi-vă un inginer,
Fiindcă eu, cum e normal
Sunt doar geniu literar!

Aveţi pretenţii la o adică,
De-acum să fac şi politică
Însă eu nu prea aş vrea,
Vreau doar ce-i în mintea mea.

Îmi tot cereţi să fiu bun,
Să trec bătrânii peste drum,
Însă chiar nu vă daţi seama
Că asta mă-nvăţase mama!

Modestie vreţi să-mi daţi,
Însă voi mereu vă lăudaţi,
Vreţi să fiu doctor docent,
Chiar de-n şcoală am fost absent!

Mă vreţi geniu şi savant,
Şi la Nobel premiant,
Poate că sunt eu mai bleg,
Dar pretenţiile nu le-nţeleg!

Cred că cel mai bine-ar fi
Să nu-mi cereţi doar prostii
Şi mai bine v-aţi dori,
Să-mi citiţi din poezii!

V-aş ruga pe toţi frumos,
Să lăsaţi cota mai jos,
Să nu mai spuneţi că-s nebun
Poate avem vreun punct comun!

Şi atunci vă spun zău,
Că o să vă pară rău,
C-aţi spus şi-aţi afirmat
Cum c-aş fi mai dezaxat!

Dacă tot ce îmi cereţi,
Ar fi scris şi pe pereţi
Mi-ar fi şi mie de ajutor
Şi mi-ar fi traiul mai uşor.

Fiindcă asta ar însemna
C-a fost scris pe undeva,
Prin urmare e-un înscris
Poate fac un compromis.

Nu mai sunt aşa virulent,
Mă fac un pic mai indulgent
Cu-n buchet de flori albastre
Sunt atent la pretenţiile voastre!
Robert Codescu


Fundaţia Estuar biroul administrativ
logo  ESTUAR
Str. Ion Creangă, Nr. 6C, Bloc 87, Sc.1, Ap.1, parter,
Bucureşti, Cod 050864
Tel.: 031/4171888
Fax: 031/4171890
E-mail: fundatia.estuar@yahoo.com
Fundaţia Estuar – Filiala Botoşani
Str. Furtunei, Nr.2,
Botoşani, Cod 710329
Tel./ Fax: 0331/401428
Mobil: 0753.088674
E-mail: estuar@petar.ro
Fundaţia Estuar – Centrul Social Bucureşti
Str.Lt.Ghe. Negel, Nr.1-3, Sector 6
Bucureşti, Cod 060131
Tel./Fax: 021/4110885
Mobil: 0753.088677
E-mail: estuarcs@dnt.ro
Fundaţia Estuar – Centrul Social Bucureşti
Str. Dobrogeanu Gherea, Nr.74, Sector 1
Bucureşti, Cod 013766
Tel./Fax: 021/4906054
Mobil: 0753.088676
E-mail: estuar.cs1@gmail.com
Fundaţia Estuar – Centrul Social Cluj
Str. Gorunului, Nr.2
Cluj-Napoca, Cod 400187
Tel./Fax: 0364/101097
Mobil: 0753.088673
E-mail: estuar@cluj.astral.ro
Fundaţia Estuar – Centrul Social Ploieşti
Str. Ştrandului, Nr.3
Ploieşti, Cod 100189
Tel./Fax: 0244/596641
Mobil: 0753.088671
E-mail: estuar@upcnet.ro
Fundaţia Estuar – Filiala Constanţa
B-dul Mamaia, Nr.174,
Constanta, cod. 900534
Tel. 0241/252900
Fax : 0341/48516
Mobil : 0753/088672


CUTIA PANDOREI
Coordonator, tehnoredactor & redactor şef: Robert Codescu
Colaboratori: orice estuarian care are ceva de spus
 
                              ..


Din păcate platforma Blogger nu oferă oportunităţi de inserare a documentelor MS Word sau pdf dar sper că se înţelege cam despre ce era vorba şi că marea majoritate a materialelor le creeam eu de parcă era o revistă de autor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu